Tweede Kamerlid Don Ceder klant bij nieuwe Giftshop van De Baanbreker

DCeder_DeBaanbreker2.jpeg18-02-2022 21:32 18-02-2022 21:32

Afgelopen week kwam Don Ceder Tweede Kamerlid van de ChristenUnie naar Enkhuizen. Het team van ChristenUnie-SGP Enkhuizen had hem uitgenodigd om te horen hoe een kleine zorgorganisatie als Stichting De Baanbreker moeite heeft om te voldoen aan alle vereisten. De medewerkers hebben Don Ceder hartelijk ontvangen en ze vertelden enthousiast over hun werk.

De vrije inloop bij De Baanbreker vormt een lage drempel: geen rompslomp met administratie en juist in deze tijd van eenzaamheid zo waardevol. Juist om die lage drempel heeft Don Ceder ‘een warm hart voor inloophuizen’. Hans repareert graag speelgoed en klokken: “Zo kom ik onder de mensen”. Klaas zegt het zo: “De mensen zijn het leukst!” Peter is nu als vrijwilliger aan de slag in de kringloopwinkel. Hij kon uit eigen ervaring vertellen dat De Baanbreker hem enorm heeft geholpen zijn leven weer op te bouwen.

Leidinggevende Debbie van Dokkum legt uit dat De Baanbreker afgelopen tijd hard gewerkt heeft om de organisatie achter de schermen naar een hoger plan te tillen. De nieuwe eisen op het gebied van een kwaliteitsmanagementsysteem zijn hoog, te hoog! Er moet veel geregeld worden om in het systeem te passen en de administratieve lasten daarvoor wegen te zwaar voor kleine organisaties. “Zie de kracht van een voorliggend veld wat mensen direct ondersteuning geeft en niet laat afglijden. Laten we vooral blijven zorgen dat het geld ingezet wordt voor de kwetsbare burger en niet doorslaat naar een kwaliteitssysteem!”

Vanuit de regio werd De Baanbreker laatst opnieuw fors gekort door een nieuwe verdeelsleutel voor subsidies. Al met al hebben kleine zorgorganisaties het moeilijk. Dat is de boodschap vanuit het werkveld voor de overheid in Den Haag.

Juist die kleinschalige zorgorganisaties zijn zo waardevol. Voor Jitske is het na meer dan 12 jaar een tweede thuis. Tijdens de lockdown in coronatijd was alles gesloten en dat was een zware tijd voor medewerkers. Wel heeft men toen de nieuwe Giftshop ‘puur en g!fts’ kunnen opzetten.

Zichtbaar met trots kon Jitske een eigen gemaakt presentje van de nieuwe Giftshop ‘puur en g!fts’ zelf verkopen aan Don Ceder. Met gemoedelijke groet en presentje op zak ging Don Ceder verder op weg in zijn autootje door zonnig Noord-Holland om veldwerk en overheid te verbinden.

Meer info:

« Terug